Gott slut !!
Hej ! har ej kunnat skriva på ett tag, min högerarm har choppat för mycket i köket och behöver vila, så det blir lite sparsamt ett tag framöver ...men vill å Grammas vägnar önska Er ett Gott slut,..just det med betoning på gott...vi har väl alla kanske smakat på gamla o nya maträtter nu under helgerna, så ett litet tips..
ät en stor tallrik sallad, innan Ni går iväg till bjudningen som stundar !
Återkommer efter helgerna med en massa tips !
Chris på Gramma
Kantareller !
Sitter och ser ut över ett blåsigt hav,..det stormar bra men är fortfarande varmt här på Egina. Då jag hade restaurang på Gotland, Teatercfeet på Strandgatan, så jobbade det en gotländska i köket med mej, Marie, väldigt rolig tjej och duktig , i höstas fanns det en mängd kantareller att plocka i skogarna på Gotland fick jag höra av henne och uttryckte då min avundsjuka,..det är inte lätt att hitta här i Grekland och jag efter 20 år här, hade ju nästan glömt bort denna delikatess ...
så ett par veckor senare, då jag öppnar dörren på morgonen, för att mata Grammis,vår svarta katt, med undantag för ett par vita strån under hakan, står det ett paket från Sverige på bordet,...underbara Marie hade skickat torkade kantareller, dom har nu hedersplats i köket, inuti en stor glasburk..bara väntar på att bli tillagade !
Gratinerad svampmacka, ädelost och svampsås, gratänger, pastasås ..ja tänkte ge Er ett recept på just pastasås som har varit en storsäljare här på GRAMMA.
Aubergine och svamp pasta
den torkade svampen skall ligga iblöt c:a 20 min. eller kokas sakta 10 min. den avrunna svampen stekes sedan i torr panna tills det knastrar om den 8-10 min. ställ den åt sidan.
koka 500 g. pasta
fräs ihop 2 hackade vitlökar och 1 hackad gul lök
tillsätt 1 grillad aubergine skuren i strimlor
svampen
3-4 dl grädde
salt och peppar efter smak
låt koka ihop ett par minuter
häll i den avrunna pastan och rör om
Svamppastan är färdig att serveras, toppa med riven ost, helst parmesan
Här på GRAMMA har vi naturligtvis gjort denna sås med champinjoner.
Kali Orexi
Chris på GRAMMA
Våra mat kurser
Laga mat på en grekisk ö!
Välkomna till Egina, en av den grekiska övärldens vackraste pärlor, bara en timmes resa från Aten.
Hit till den pittoreska lilla staden, med det ljuvliga klimatet, en gång det nyupprättade Greklands huvudstad, är du välkommen på ett spännande matäventyr.
Här får du lära dig att kombinera två av världens bästa vegetariska kök - det grekiska och det indiska, med ayurvedisk inriktning.
Jag som leder kurserna heter Christina Plöjer och är utbildad och erfaren kock med en speciell kärlek till vegetariska rätter.
I Egina stad driver jag sedan många år tillsammans med min man den lilla krogen GRAMMA, ett stenkast från hamnen.
Maten lagar vi tillsammans i GRAMMAs kök och sedan äter vi ute på vår lummiga gård och talar om knep att hålla oss friska, vackra och glada.
Vi kommer att jobba på förmiddagarna kl 9-13 och sedan har ni resten av dagen på er att sola, bada och utforska vår vackra ö. Egina har en levande historia sedan antikens dagar och här finns fantasieggande arkeologiska lämningar, bl a det vita Efaia-templet högt över havet, likaväl som trivsamma fiskebyar och undangömda stränder.
Sex dagars kurs innehåller:
- grunder i köket
- vegetarisk matlagning
- grekiska specialiteter
- tillagning av ett meze-bord med 6-8 smårätter varje dag
- ingredienser och ett förkläde ingår
Dessutom kommer jag att berätta en del av mina hemligheter inom alternativ medicin för ett positivt tänkande
Max sex deltagare per kurs
Kostnad 475€ per person
Kostnader för resa och inkvartering tillkommer
Kurser under maj och september månad 2012
Anmälan och förfrågan på [email protected]
Bra boende som vi rekommenderar www.aegina-electra.com
Våra mat kurser
Solen skiner fortfarande så istället för att koncentrera mej på vilken Julmat vi ska servera ,..poppar det upp nya ideer för våra matkurser som vi håller under vår o höst här på Egina,..
det är enkelt att ta sej hit från flygplatsen El.Venizelos utanför Aten , då Ni kommer ut från bagageutlämningen, går Ni rakt ut och till vänster där finns flygbussarna, buss 96 går till Pireaus, biljett köper Ni i en liten kur till vänster innan bussen det kostar 5e p.p.
Bussresan tar c:a 1tim & 1kvart, då Ni har nått Pireaus och ser hamnen till vänster nere i backen, ser Ni en stor kyrka till höger ,då drar Ni för stopp, hållplatsen finns lite längre fram , då Ni klivit av och passerat över på övergångsställena, är det bara att gå in på hamnområdet, där finns Flying Dolfin till vänster som går direkt till Egina 35 min. kostar 14e p.p. till höger ligger Egina båtarna, dom tar c:a 1 dryg timme och kostar 8-9e p.p. biljetter köpes mitt emot båtarna.
Kan ju vara bra att tänka på att båtar till Egina ej går dygnet runt, så då Ni bokar flyg är det bra om Ni landar senast runt 16.00 tiden.
Då Ni anländer till Egina, finns jag där för att hjälpa Er tillrätta.
Christina
Promenera mera ...
Alla vet väl att det är nyttigt att röra på sej ..men till och med en liten promenad kan göra en hel del, det är nämligen så funtat att vid en rask promenad c:a 20 min. så frigörs våra " känn Dej bra hormoner, som heter endorfiner, då faller också stress nivån i Din kropp .....så det är bara att ge sej iväg, själv har jag just kommit hem efter en promenad här på Egina längs med havet, det blåser ganska bra och havet är i uppror, väldigt vackert !!
Nåt annat som är bra är mandlar, det räcker faktiskt med 5 mandlar om dan för att få i sej en mängd nyttigheter, som kroppen behöver för att funka rätt !
Chris på GRAMMA
Julmatsförberedelser i strålande solsken !
Jaa så ska man då försöka att få fram lite Julkänsla ,...termometern visade i morse 07.00 18c ...och nu ett par timmar senare är det ett fantastiskt väder, för en lång cykeltur, eller att sitta ett par timmar på ett fik i hamnen, men det känns allmänt svårt att börja tänka på Jul, snarare Juli !
Det är Nikolas som har namnsdag i dag ett av dom större namnen, så det betyder rusning i alla sötsaksaffärer, så det finns ett bord fullt med kakor till de tillströmmande gästerna i dom hem där det finns en Niko....
Själv så ska jag börja förbereda Julstöket,.. så det får bli en enkel lunch idag !
Tänkte ge Er ett recept på en vanlig vegetarisk pasta rätt, som bakas i ugnen.
Skär 6 tomater i bitar och lägg i smörad ugnsfast form,
sprinkla sellerisalt ochpeppar över, häll c:a 5 dl varmt vatten över och baka i 175c c:a 20 min. Ta ut formen och rör om lite lägg i tjocka spaghetti o rör om så att de inte fastnar ihop , det ska vara klart då vattnet har dunstat bort om inte tillsätt lite mer vatten och låt gå nåra extra minuter, servera med mycket riven ost på toppen
Kali Orexi
Chris på GRAMMA
liten lätt mellanrätt
eftersom det är lördag idag så tänkte jag att det passar med en lättlagad tallrik, här i Grekland så äter dom ofta torkat bröd , som skorpor det är en Kretansk specialitet , gjord på detta sätt blir det lite som en grek bruchetta, men det är vad som åts under kriget ....
Dakos
en skiva baximadi lite blötlagd, toppas med
riven tomat
feta ost
lökringar
oliver
oregano
persilja
olivolja ringlas över
en ganska hälsosam liten tallrik som mättar
vi här på GRAMMA gör rätt många på en säsong
Chris på GRAMMA
Morgon på Egina
Har just kommit hem efter en tur till hamnen för att hämta min resväska som kom bort då jag återvände efter 10 dar i Sverige ,...det tog en extra dag att få hit den till ön, för igår var det strejk så inga båtar gick ..det är en del av vardagen som vi får leva med här, men vi har ju sol istället ..jo då jag stod där i morgonsolen som speglade sej i havet och där en fiskare på sin lilla skuta gjorde rent sina nät, och emellanåt kastade i sjön en liten fisk,svärmade fiskmåsarna över hela båten, i hopp om en liten godbit, då just då kom det en energikick av allt det vackra runt omkring mej ,.. så det är väl det som man måste försöka att komma ihåg, det finns små ögonblick som är värda att minnas och spara på, dom ger kraft !
AYUR-VEDA kunskap om livet ...
En nyckel som kan ge Dej nyckeln att förstå Dig själv bättre.
Ayurveda är en värdefull gåva till mänskligheten i vår tid. Dess metoder har tillämpats i såväl Indien, Nepal, Tibet, Sri Lanka & Indonesien i mer än 4000 år f.Kr.
Du är ett gränslöst energiknippe med många outnyttjade resurser ...
På mina kurser här på Egina, kommer jag att ge Dej tips på vilken mat som passar Din kroppstyp, och recept, även information om vad som passar bäst för Dej som har passerat 50 års strecket
Chris på GRAMMA
egina detaljer ..
Kom just att tänka på en sak , för Er som är intresserade av lite info om Egina och GRAMMA , så finns vår sida www.togramma.gr
www.aeginagreece.com har all info om Egina på Engelska , Du hittar oss, GRAMMA under restauranter.
Chris på GRAMMA
Bland GRAMMAS grytor !
Nu finns chansen att laga mat på en Grekisk ö med mej , en gammal köksräv , som har haft restaurang på Gotland i 13 år och nu bor här i Grekland på Egina där jag driver restaurant GRAMMA , det har jag och min man Vasilis som i grunden är skådesspelare hållit på med sedan sommaren 2005 då vi slog upp portarna , efter ett omfattande restaureringsarbete i detta c:a 200 år gamla hus , faktiskt ett av de första här i Egina stad , det har varit ett äventyr ..bara att lära sej tala grekiska och nu även förvandla gamla grekiska recept till nya läckerheter med en " ny " touch , men grekerna älskar att äta , ja vem gör inte det förresten , så jag blandar alltså in lite recept som jag hade på Gotland med en del grekiskt, där det till slut blir en rätt på våran meny .. för att sedan beställas in av GRAMMAS gäster , en del återkommer varje år från olika länder , andra är här för en Teaterupplevelse från våran lilla scen tillsammans med mat o dryck.
Men nu till våra nyheter , under Maj månad & Oktober erbjuder jag kurser i att laga Grekisk vegetarisk mat med Ayurvedisk inriktning, vi lagar maten mellan 09.00_13.00 den äter vi sedan gemensamt i GRAMMAS underbara trädgård , då kommer jag även att dela med mej av vad jag samlat på mej inom hälsa,yinyang,yoga,reflexoterapi,aromaterapi, ja en hel del för att må bättre , bli gladare och vackrare !! för mer detaljer
[email protected]
Men jag kommer såklart också att ge Er en hel del tips & recept härinne.
FAVA är en väldigt grekisk rätt eller kanske hellre bör kallas Meze , meze är det grekiska ordet för smårätt , det är väldigt vanligt att ett sällskap beställer in bordet fullt med dessa smårätter , ett mezebord alltså , för att sedan avnjutas i sällskap med ett lokalt gott vin eller ouzo , kanske Raki som också kallas Tsippouro.
Fava bönan för det är en böna även om den ser ut som nåt slags gryn , är en specialite från Santorini , där det näst intill är tävling mellan grekinnorna vem som kan laga den bästa Favan , den garneras också med olika saker , allt från små stekta fiskar till hackad röd paprika , allt detta alltså på Santorini .
Jag hoppas att det går att köpa Fava bönor i Sverige , för här kommer mitt bästa Fava recept
2 hackade gula lökar fräses med
500 g. Fava bönor ett par min. tillsätt
1 1/2 L grönsaksbuljong +
en knivsudd kummin
S & P efter smak
låt koka c:a 1 1/2 timme på låg värme med lock, rör om då och då.
Kali orexi alltså smaklig måltid på grekiska
Chris på GRAMMA
Välkommen till 'Gramma'
Välkommen till Egina!
Välkommen till min nya blogg!