Bland GRAMMAS grytor !

Nu finns chansen att laga mat på en Grekisk ö med mej , en gammal köksräv , som har haft restaurang på Gotland i 13 år och nu bor här i Grekland på Egina där jag driver restaurant GRAMMA , det har jag och min man Vasilis som i grunden är skådesspelare hållit på med sedan sommaren 2005 då vi slog upp portarna , efter ett omfattande restaureringsarbete i detta c:a 200 år gamla hus , faktiskt ett av de första här i Egina stad , det har varit ett äventyr ..bara att lära sej tala grekiska och nu även förvandla gamla grekiska recept till nya läckerheter med en " ny " touch , men grekerna älskar att äta , ja vem gör inte det förresten , så jag blandar alltså in lite recept som jag hade på Gotland med en del grekiskt, där det till slut blir en rätt på våran meny .. för att sedan beställas in av GRAMMAS gäster , en del återkommer varje år från olika länder , andra är här för en Teaterupplevelse från våran lilla scen tillsammans med mat o dryck.
Men nu till våra nyheter , under Maj månad & Oktober erbjuder jag kurser i att laga Grekisk vegetarisk mat med Ayurvedisk inriktning, vi lagar maten mellan 09.00_13.00 den äter vi sedan gemensamt i GRAMMAS underbara trädgård , då kommer jag även att dela med mej av vad jag samlat på mej inom hälsa,yinyang,yoga,reflexoterapi,aromaterapi, ja en hel del för att må bättre , bli gladare och vackrare !!       för mer detaljer  [email protected]
Men jag kommer såklart också att ge Er en hel del tips & recept härinne.
FAVA är en väldigt grekisk rätt eller kanske hellre bör kallas Meze , meze är det grekiska ordet för smårätt , det är väldigt vanligt att ett sällskap beställer in bordet fullt med dessa smårätter , ett mezebord alltså , för att sedan avnjutas i sällskap med ett lokalt gott vin eller ouzo , kanske Raki som också kallas Tsippouro.
Fava bönan för det är en böna även om den ser ut som nåt slags gryn , är en specialite från Santorini , där det näst intill är tävling mellan grekinnorna vem som kan laga den bästa Favan , den garneras också med olika saker , allt från små stekta fiskar till hackad röd paprika , allt detta alltså på Santorini .
Jag hoppas att det går att köpa Fava bönor i Sverige , för här kommer mitt bästa Fava recept
2 hackade gula lökar fräses med
500 g. Fava bönor ett par min. tillsätt
1 1/2 L grönsaksbuljong +
en knivsudd kummin
S & P efter smak
låt koka c:a 1 1/2 timme på låg värme med lock, rör om då och då.
Kali orexi    alltså  smaklig måltid  på grekiska
Chris på GRAMMA

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0