Påsk på en grekisk ö
här i Grekland är det långfredagen, och vi här i GRAMMAS KÖK har hela dagen hållit på med förberedelser för en traditionell grekisk påsk här på GRAMMA, vi har nu haft öppet 6 dar, första kvällen var helt fantastisk med trevligt folk och en varm kväll, sen på måndagen slog det om till vinter igen temperaturen sjönk 10c...men det har halkat in lite gäster ändå varje kväll, men nu till påsken, i morgon så serverar vi traditionell grekisk påsksoppa efter midnattsmässan, det är så fint när folk kommer gående med sina ljus från kyrkan !
Borden är då dukade inne på GRAMMA med brödkorgar fulla med bröd,tzoureki som är vetebröd o rödmålade ägg, som gästerna krackar mot varandra, de symboliserar Jesu kropp som nu har återuppstått,..Xristos Anestis..vi serverar den rykande varma soppan och även en bit lamm med potatis om någon önskar.
Jag ska försöka få ihop ett inlägg varje vecka,..men jag kanske har för mycket att göra i köket snart,...om Ni vill lära känna mej , GRAMMAS KÖK o Egina så kika på mina matkurser, vi finns även på Facebook, med gruppen LagaMatmedGRAMMA
www.togramma.gr här kan Ni se bilder från vår trädgård
Kalo Paska från
Chris på GRAMMA
VECKANS RECEPT från GRAMMAS KÖK
Nu närmar sej vår öppning av GRAMMA med stormsteg så det är en hel del att stå i, ska ändå ge Er ett litet recept som passar bra på Påskbordet både i Sverige och Grekland.
TAHINI DIP
Tahini används ofta här i Grekland speciellt nu då det är fasta före Påsk, den är rik på kalcium,järn o protein, finns att köpa i hälsokostaffärer.
5-6 tsk citron jos
2 krossade vitlöksklyftor
3 msk hackad persilja
4 msk tahini ( sesam pasta )
havssalt
kör allt i en mixer till en jämn dip tillsätt lite vatten om för hård
Servera med fullkorns bröd, selleri och tomat
Kali orexi
Chris på GRAMMA